Śliwkowe szaleństwo

Śliwki w Polsce są owocem cieszącym się dużą popularnością. Docenia się ich smak oraz fakt niskiej ceny w czasie trwania sezonu na te owoce. W polskiej kuchni istnieje wiele przepisów na dania i przekąski ze śliwek, jednym z nich są śliwki w occie winnym.
Łatwość w przygotowaniu
Przekąska jaką są marynowane śliwki są stosunkowo łatwe w przygotowaniu. Atutem przepisu jest to, że można użyć ulubionej odmiany śliwek. Jedyną słabą stroną przepisu jest to, że wymaga on czasu, który jest przeznaczony na marynowanie śliwek. Dodatkowymi składnikami poza śliwkami jest również cukier, ocet winny oraz butelka czerwonego wina. Jak widać przepis nie wymaga dużej ilości składników.
Cała sztuka przygotowania polega na wybraniu dorodnych okazów owoców, pozbyciu się ogonków oraz umyciu śliwek. Następnie owoce wkładamy do czystych słoików. Następnie czas na zalewę, którą przygotowujemy w garnku mieszając cukier z octem winnym oraz wodą, mieszaninę podgrzewamy pilnując, aby mikstura się nie zagotowała. Teraz musimy się uzbroić w cierpliwość, ponieważ po zalaniu śliwek zalewą zakręcamy słoiki i odstawiamy na dobę w zaciemnionym i suchym miejscu. Teraz musimy co 24h, przez kolejne pięć dni, wylewać zalewę, podgrzewać ją i wlewać do śliwek, mieszamy zawartość słoika. Po tym czasie marynowane śliwki są gotowe do spożycia lub możemy je przechowywać przez kilka lat.
Tradycyjna przekąska
Przepis na śliwki w occie winnym nie jest nową recepturą, która powstała na fali popularności nietypowych smaków. Może się wydawać, że marynowane śliwki to nietypowe połączenie, ale ten marynowany owoc istnieje od dawna w staropolskich przepisach i raczej nie zaskoczycie swoich babć podając taką przekąskę. Receptura na pewno jest zapisana w starych zeszytach pełnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Podawanie śliwek w occie winnym
Marynowane śliwki bardzo często są łączone z potrawami mięsnymi, traktowane są jako dodatek do pieczonych mięs i pasztetów. Śliwki w occie winnym nie są używane tylko w daniach wytrawnych, ale często są też podawane razem ze słodkimi przekąskami takimi jak naleśniki. Często też dzieciaki z przyjemnością zajadają się marynowanymi śliwkami jako łakociami.
Śliwki z occie winnym stanowią łatwy i budżetowy przepis na ciekawą przekąskę, którą możemy zaskoczyć znajomych oraz rodzinę. Każdy powinien spróbować tego staropolskiego przysmaku.