Granita – prosty sposób na orzeźwiający deser

Poszukując przepisów na ciekawe desery z różnych stron świata, bardzo często natrafiamy na potrawy, które wymagają trudno dostępnych składników lub też ich przygotowanie jest pracochłonne. W cenie są zatem takie przysmaki, które można przygotować względnie szybko i z ogólnodostępnych komponentów. Wśród nich znajduje się granita lodowa.
Granita – co to takiego?
Granita to sycylijski przysmak, który można porównać do sorbetu. Łączy je przede wszystkim to, że komponenty do granity właściwie nie różnią się od składników wykonywanych w produkcji sorbetów. Co prawda klasyczna granita lodowa najczęściej ma smak cytrynowy, pomarańczowy lub kawowy, jednakże z czasem i wraz ze wzrostem jej popularności powstały także wersje o innych smakach.
Granita to mrożony deser, który od sorbetu różni się przede wszystkim strukturą. Sorbet ma jednolitą konsystencję, natomiast granita jest ziarnista – od tej charakterystycznej cechy pochodzi jej nazwa. Tradycyjnie granita sporządzana jest ze świeżego soku owocowego.
Dlaczego warto spróbować granity lodowej
Granita jest przysmakiem, który ma wiele zalet. Przede wszystkim świetnie sprawdza się w okresie letnim, gdy od napojów i deserów oczekujemy przede wszystkim orzeźwienia. Granita dostarcza nam go głównie dzięki temu, że jest deserem mrożonym. Jednakże duże znaczenie ma także wykorzystanie kwaskowatych cytrusów do jej przygotowania.
Nie znaczy to jednak, że musimy ograniczać się wyłącznie do tradycyjnych smaków. Obecnie właściwie każdy producent granity oferuje wiele wariantów smakowych. Zaletą tego deseru jest także łatwość jej wykonania. Nie wymaga ani wymyślnych składników, ani też skomplikowanego procesu przygotowania.
Jak przygotować własną granitę
Prosty przepis sprawia, że deser ten praktycznie każdy może zrobić w domu. Producent granity korzysta co prawda w tym celu ze specjalnych urządzeń, jednak nie są one niezbędne, o ile nie planujemy przyjęcia na sto osób. Przygotowywanie deseru należy zacząć od wyboru składników.
To odpowiednio dobrane komponenty do granity decydują o jej ostatecznym smaku. Wśród składników nie może zabraknąć wody, soku owocowego oraz cukru. Wodę wraz z cukrem gotujemy, aż otrzymamy syrop, a następnie dodajemy wybrany sok – warto by był ze świeżych owoców, choć nie jest to konieczne. Później całość chłodzimy w zamrażarce, mieszając deser widelcem co 30 minut, by nadać mu ziarnistą strukturę.
Granita to świetny deser, który jest dowodem na to, że smaczne dania wcale nie muszą być trudne w przygotowaniu i oparte na wyszukanych składnikach. W przypadku granity otrzymujemy kojące orzeźwienie i smak, który przywołuje na myśl beztroski wakacyjny wypoczynek.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z http://www.siorbet.pl/