Jak używać i konserwować patelnię ze stali węglowej?

Jak używać i konserwować patelnię ze stali węglowej?

Nabycie patelni ze stali węglowej to dobry pomysł niezależnie od tego, ile czasu spędza się w kuchni. Trzeba jednak wiedzieć, że ta patelnia wprawdzie jest wysokiej jakości, ale bez odpowiedniego traktowania i konserwacji może zostać szybko zniszczona.

Patelnia ze stali węglowej – trudna czy łatwa w obsłudze?

Wśród wielu innych produktów, to właśnie patelnie ze stali węglowej uważane są za najbardziej trwałe i mocne. Jest to prawda, ale istnieje kilka zaleceń, które należy wdrożyć w życie, by długo cieszyć się zaletami nabytej patelni. Między innymi chodzi o wykonanie odpowiednich czynności tuż po zakupie, dzięki którym patelnia stanie się gotowa do użytku.

Ponieważ większość patelni trafia do klientów jako produkty nowe, może stać się konieczne stosowne zakonserwowanie ich powierzchni. Robi się to zgodnie ze wskazówkami producenta; każdy model może wymagać nieco innego traktowania. Poniżej zostaną przedstawione ogólne instrukcje, ale należy z nich skorzystać jedynie przy braku oryginalnych, umieszczonych np. w pudełku.

W jaki sposób przygotować patelnię do użytku?

Większość ogólnodostępnych instrukcji zaleca, by zakupioną patelnię ze stali węglowej po prostu wypróbować. Nie chodzi jednak o smażenie czegokolwiek i w dowolny sposób. Należy użyć do smażenia oleju, nalać go dość sporo (dno patelni powinno być przykryte na około centymetr), a samą patelnię mocno rozgrzać. Chodzi o osiągnięcie mniej więcej 180 stopni C.

Takie smażenie próbne powinno trwać przez kilkanaście minut. Żeby nie marnować oleju, można usmażyć np. frytki lub ziemniaki w dowolnej innej postaci. Dzięki temu można zauważyć, że dno patelni stanie się ciemniejsze i na tej podstawie uznaje się, że została ona “zakonserwowana”. Naturalnie nie jest to jedyna metoda i trzeba się do niej odnieść tylko wtedy, gdy producent nie zaleca inaczej.

Użytkowanie patelni

Wszystkie patelnie ze stali węglowej są bardzo uniwersalne. Smażenie różnorodnych produktów, w tym kwaśnych, które niszczą często inne typy patelni, dodatkowo je konserwuje. Nie trzeba niczego unikać, więc jest to świetny produkt dla osób uwielbiających kulinarne eksperymenty.

Jeśli chodzi o czyszczenie patelni, oczywiście najlepsze jest delikatne mycie ich powierzchni. Szorując zaschnięte pozostałości nie trzeba obawiać się zniszczenia warstwy stali przez zmywak lub detergent na taką skalę, jak ma to miejsce w przypadku innych typów patelni.

Patelnie ze stali węglowej znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl